Bayrakcı Metal – Çelik Konstrüksiyon – Çelik Çatı – Trapez Sac

Yapı Sektöründe Çelik Konstrüksiyonun Önemi ve Kullanım Alanları

Kolon, kiriş gibi ana taşıyıcı elemanları çelik olan yapılara çelik konstrüksiyon denir. Çelik yapılar özellikle endüstri sektöründe sıklıkla tercih edilmektedir. Bu yazımızda çelik konstrüksiyonun öneminden ve kullanım alanlarından bahsedeceğiz.

Çelik Konstrüksiyon Neden Önemlidir?

1.Dayanıklı, Sağlam ve Güvenlidir

Çelikten yapılan yapılar oldukça güçlü ve dayanıklıdır. Çelik, saf metalden elde edildiği için uzun ömürlü ve dayanıklıdır. Çelik konstrüksiyonlarda yıpranma, aşınma, çatlama gibi bir sorunla karşılaşmak çok enderdir. Betonarme yapılara göre çok daha güvenli olan çelik yapılar, yüksek dayanım ve esnekliklerinden dolayı tercih edilen bir konumdadır.

2. Ekonomiktir

Çelik yapı maliyeti istenilen projeye göre değişebilmektedir. Örneğin fiyat, çelik yapının tek veya çift katlı tasarımından etkilenebilir. Buna karşılık, betonarme yapılara göre çok daha uygun maliyetli ve uzun ömürlü bir malzeme olabilen çelik, uzun vadede önemli ekonomik faydalar sunmaktadır.

3. Hafiftir

Çelik malzemenin taşıyıcı eleman kesitlerini minimuma indirme özelliğinden dolayı çelik konstrüksiyon yapılar oldukça hafiftir. Bu yapılar, hafif olmaları nedeniyle depreme karşı önemli bir avantaj sağlamakla birlikte imalat ve montajı kolaylaştırmaktadır. Ayrıca, olduklarından çok daha ağır yükleri taşıyabilmeleri açısından da öne çıkarlar.

4.Mimari Özgürlük Sunar

Kolay işlenebilen bir malzeme olan çelikten yapılmış bir yapı, çeşitli tasarımların uygulanmasına olanak sağlar. Ayrıca daha fazla mimari serbestlik vererek istenen estetik tasarımı oluşturmayı kolaylaştırır.

5. Kolay Taşınabilir Yapıdadır ve Zamandan Tasarruf Sağlar

Çelik konstrüksiyon yapılar prefabrikasyon olduğu için önceden hazırlanabilmektedir. Bu yapılar önceden hazır hale getirilerek inşaat sahasında montajı gerçekleştirilebilir. Sonuç olarak önceden hazırlanmış çelik yapılar yapım sürecini hızlandırır, inşaat bölgesinde zaman kaybı yaşanmadan proje hızlı bir şekilde tamamlanır. Ayrıca kullanılan yapıyı demonte ederek zahmetsizce başka bir yere taşımak da mümkündür. Kolay taşınabilir yapıda olması da zamandan tasarruf sağlamanıza olanak tanır.

6. Çevre Dostudur

Geri dönüştürülerek tekrar kullanılabilir bir malzeme olan çelik, çevreyi kirletmeyen bir maddedir. Hatta çelik yapı ayrıştırıldığı zaman bile herhangi bir atık malzeme oluşturmaz. Ayrıca, hızlı ve temiz bir şekilde inşa edildiğinden ve şantiyede toksik atık bırakmadığından, çelik yapı çevreye zararsızdır.

7. Çevreye Kolay Uyum Sağlar ve Her Mevsim İnşa Edilebilen Yapılardır

Her coğrafyaya, zemin yapısına ve iklim yapısına kolaylıkla uyum sağlar. Hava koşullarının inşa aşamasına etkisi minimumdur. Her mevsimde bu yapılar inşa edilebilmektedir.

Çelik Konstrüksiyon Yapıların Kullanım Alanlarıh

Demirin işlenmesiyle üretilen çeliğin kullanım alanı ve ağırlığı, bilimsel ve teknolojik gelişmelerin endüstriyel alana yansıması sonucu genişlemiştir. Prefabrik evler, iş yerleri, şirket binaları, alışveriş merkezleri, spor sahaları gibi günlük yaşamda kullandığımız birçok yapı artık büyük ölçüde çelik konstrüksiyondan yapılmaktadır.

Evler

Taşınabilir bir eve ihtiyaç duyulan her durumda çelik konstrüksiyon evler kullanılmaktadır. Yazlık ve köy evleri gibi özel kullanımlar için de çelik konstrüksiyonlu evler tercih edilmektedir. Bu evler genellikle tek veya çift katlı olarak tasarlanır. Çelik ayrıca toplu konutların inşasında da kullanılmaktadır.

Hangar ve Depolar

Günümüzde kişi ve kuruluşlar, depolama ihtiyaçlarını karşılamak için çelik konstrüksiyon yapıları kullanmaktadır. Depolar; çeşitli endüstriler için hammadde, ara ürün veya perakende malları depolamak için kullanılabilirken, hangarlar; uçak, araba ve traktör gibi araçların konulduğu yerlerdir. Çelik yapılar kişi veya kuruluşların mallarını dış etkilerden koruyarak oluşabilecek ekonomik zararlara karşı koruma sağlar.

Spor Tesisleri

Çelik yapı, spor tesislerinin hızlı ve güvenilir bir şekilde monte edilmesini sağlayarak zamandan ve paradan tasarruf sağlar. Ayrıca stadyumlarda tribün çadırları, kapalı salonlarda çatı ve ana iskelet gibi bölgelerde çelik konstrüksiyon yapı kullanılmaktadır.

Sundurma Çatılar

Sundurma çatılar, çelik çerçeveli ve PVC, ahşap veya cam gibi malzemelerle kaplanmış büyük balkonlarda veya teraslarda bulunan çatılardır. Sundurma çatılarla oluşturulan dinlenme alanları daha çok yazlık bölgelerde tercih edilmektedir.

Asma Katlar

Asma kat, açık alanların üst kısmında oluşturulan alçak tavanlı ve altı boş alanlardır. Açık plana sahip asma katlar, mekanların işlevini ve verimliliğini artıracak şekilde inşa edilmektedir.

Açık Otopark Sundurmaları

Açık otopark; açık alanlarda yalnızca çelik sundurmanın yapımıyla oluşturulan üstü sundurmayla kapalı, kenarları açık olan otoparklardır. Çelik yapı alandan tasarruf sağlamasının yanında yangına da dayanıklıdır.

Hayvan Mezbahaları

Özellikle Kurban Bayramı gibi bayramlarda veya bir kerede çok sayıda hayvan kesen işletmelerde çelik kasalı mezbahalar tercih edilmektedir. Hammadde ve çevre kesim alanında oluşabilecek koku ve kirlilikten dolayı zarar görebilmektedir. Çelik yapı sistem tasarımları sayesinde hem hava sirkülasyonu sağlamakta hem de kapalı ya da kısmen kapalı oluşuyla, çevreyi ve hammaddeyi korumaktadır.

Köprüler

Diğer yapı türlerinin aksine, çelik köprüler genellikle tamamen çelikten yapılır. Çelik köprüler dayanıklılıkları ile ön plana çıkmaktadırlar. Hatta bazı köprülerde kullanılan halatlar da çelikten üretilmektedir.

Bayrakcı İnşaat Metal San. Tic. Ltd. Şti.
Metal İş Sanayi Sitesi 12A Blok No:38-40 İkitelli
Başakşehir / İstanbul
Web Tasarım ve SEO
Talep Formu